Головна » 2010 » Сентябрь » 3 » Феноменальний сніг
00:16
Феноменальний сніг
Сігер, метеорологія, сніг, рекорд        Група вчених під керівництвом Річарда Сігер (Richard Seager), метеоролога земної обсерваторії Ламонт-Догерті в Колумбійському університеті (Lamont Doherty Earth Observatory at Columbia University), США, довела, що сильні снігопади, що обрушилися на північну Америку і північну Європу взимку 2009-2010 року , були викликані рідкісним зіткненням двох погодних систем, повідомляє BBC News.

Минулої зими температура у вищевказаних районах була найнижчою за останні 30 років. Проаналізувавши вимірювання випадіння снігу за 60 років і інформацію із супутників, вчені встановили, що аномальні погодні умови були викликані незвичайним поєднанням явища «Ель Ніньо» (El Niño) і північноатлантичної вібрації (North Atlantic Oscillation).

Явище «Ель Ніньо» з'являється через потепління в Тихому океані і змін в атмосфері. Воно переносить циклони з північної півкулі до екватора. Таке явище виникає кожні кілька років і може бути передбачене на деякий час уперед. Північноатлантична вібрація - це кліматичний феномен, що з'являється в результаті змін атмосферного тиску в двох районах Атлантичного океану. Подібні зміни можна передбачити лише за кілька тижнів до їх появи.

Зображення вкритих снігом Великобританії в січні 2010 року, отримані з супутника, показали, що подібна аномалія сталася через холодного повітря, що прийшов з Арктики.

«Північноатлантична вібрація ніколи не фіксувалася у спостереженнях, які ведуться з початку XIX століття. Це рідкісне явище виникає приблизно раз на століття. Сама по собі вібрація не викликає опадів, вона просто знижує температуру, але у поєднанні з явищем «Ель Ніньо», яке збільшує кількість опадів, вона викликала в Америці снігопади », - розповів журналістам Сігер.

Дослідники вважають, що подібна ситуація не повториться в найближчому майбутньому. Інформація з кілець дерев показала, що такі ж погодні умови вже траплялися більше 200 років тому - взимку 1873-1874 років. Багато людей вважають, що тоді це стало наслідком виверження вулкана в Ісландії, однак вчені впевнені, що ситуація була викликана саме поєднанням двох явищ.

Річард Сігер також вважає, що це дослідження є контраргументом припущеннями, що холодна погода минулої зими була викликана зміною клімату. «Погода завжди буде залишатися погодою. Потрібно проаналізувати великий обсяг інформації, перш ніж встановити певні кліматичні закономірності », - заявив Сігер в інтерв'ю BBC News.

Нагадаємо, що лютий цього року став найхолоднішим місяцем у Великобританії за останні 25 років. Температура повітря в перші два тижні місяця в середньому становила 2,1 ° C, тобто в Сполученому Королівстві було набагато холодніше, ніж в олімпійському Ванкувері в Канаді. Потім стовпчик термометра опустився до позначки -6 ° C. А наприкінці березня близько 30 тис. будинків в Північній Ірландії залишилися без електроенергії через погану погоду. Найбільш серйозно були пошкоджені лінії електропередач в містах Ома, Енніскіллен, Дангеннон, Лондондеррі, Коулрейн і Балліміна. Дороги були завалені 50-сантиметровим шаром снігу, що сильно ускладнювало рух.

Джерело: http://www.vokrugsveta.ru
Фото:
Джерело:
Категорія: Інші новини | Переглядів: 2141 | Додав: wiktor | Теги: Сніг, метеорологія, рекорд, Сігер | Рейтинг: 0.0/0
Матеріали по темі:


Всього коментарів: 0
ComForm">
avatar